Eerste Nationale Spinnentelling

13-03-2013 – In ons land komen honderden soorten spinnen voor. Maar welke soorten wonen in onze tuin of zelfs in huis? Het VARA-programma Vroege Vogels organiseert voor het eerst de Nationale huis- en tuinspinnentelling.
Een week lang mag iedereen op zoek naar alle achtpotigen van Nederland. Zondag 20 oktober maken presentatoren Menno Bentveld en Janine Abbring de resultaten bekend.
Tien spinnen
Samen met Jinze Noordijk van EIS-Nederland, spinnenkenner Peter Koomen van Natuurmuseum Fryslân en Naturalis Biodiversity Center heeft Vroege Vogels een spinnenzoekkaart gemaakt, met daarop tien spinnen, die je tegen kunt komen in huis en tuin. Zoals de kruisspin, een middelgrote spin die een wielvormig web maakt en herkenbaar is aan de witte kruisvormige tekening op het achterlijf. De (gewone) tandkaak vind je vaak in een opgerold blaadje en zet haar kaken graag in lieveheersbeestjes en wespen.
Een soort die je vooral binnenshuis aan kunt treffen is de grote trilspin, een spin die een eeuw geleden nog maar nauwelijks voorkwam in Nederland en nu vrijwel overal. De wespspin, die  ook wel tijgerspin wordt genoemd, is vanwege haar kleuren misschien wel de meest exotische van allemaal.
De spinnenzoekkaart is te downloaden op de website van Vroege Vogels. Spinnenkenners Jinze Noordijk en Peter Koomen gaan in de radio-uitzending van Vroege Vogels van 13 oktober op zoek naar spinnen bij Gasterij Stadzigt in Naarden. Vroege Vogels TV gaat dinsdag 15 oktober over de variatie in spinnenwebben.
Bron: Vogelbescherming