Weer puppy’s uit Bulgarije in beslag genomen

12-11-2013 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft wederom puppy’s in beslag genomen, afkomstig uit Bulgarije.
Tijdens een gezamenlijke actie met de politie Oost-Nederland zijn afgelopen weekend 5 locaties in de omgeving van Nijmegen bezocht waarvan de NVWA wist dat er in Bulgaarse puppy’s gehandeld werd. In totaal zijn tijdens de acties 4 puppy’s en 2 privéhonden die niet ingeënt bleken te zijn tegen rabiës in beslag genomen. Alle kosten van de verzorging zijn voor de eigenaar. Op een andere locatie zijn buitenlandse niet geregistreerde diergeneesmiddelen aangetroffen en in beslag genomen.
Hondsdolheid komt onder Nederlandse honden en katten niet voor, en dat wil de NVWA graag zo houden. Naast de reguliere inspecties heeft de NVWA verhoogde aandacht voor puppy’s uit Bulgarije na de vondst van rabiës bij 2 Bulgaarse puppy's eind vorige maand. Veel mensen realiseren zich niet wat erbij komt kijken als men besluit puppy’s uit het buitenland te halen om ze in Nederland verder te verhandelen. Op het moment dat mensen dit met regelmaat doen zijn ze bedrijfsmatig bezig en komen er aanvullende wettelijke eisen om de hoek kijken. Dit geldt ook voor stichtingen die hondjes uit het buitenland invoeren om hier in Nederland weer te plaatsen in gezinnen. Zo dient een puppy naast een dierenpaspoort ook een gezondheidscertificaat te hebben waaruit onder meer blijkt dat de pup de juiste inentingen heeft gehad binnen de verplichte tijdsperiodes. Ook geeft een dierenarts van de bevoegde autoriteit in het land van herkomst aan dat het dier gezond is en geschikt voor vervoer. Dit moet insleep van dierziekten zoals hondsdolheid voorkomen.
Steeds meer honden uit het buitenland in Nederland
De NVWA ziet in toenemende mate interesse voor buitenlandse honden. Dit wordt onder meer gevoed door mediaberichten zoals recent over Roemenië dat van plan is om alle zwerfhonden af te maken. Hoe nobel het ook is om een hond uit het buitenland te adopteren, mensen moeten zich goed realiseren dat dergelijke honden vaak niet beschikken over de juiste documenten. Daarnaast kunnen deze dieren gedragsproblemen hebben.
Gevaren hondsdolheid onderschat
Rabiës of hondsdolheid is een virusziekte die het zenuwstelsel van mensen en honden kan aantasten. Besmette honden verspreiden het virus vooral via het speeksel. Al voordat dieren verschijnselen vertonen van hondsdolheid zijn ze besmettelijk voor hun omgeving. Mensen kunnen dus rabiës krijgen via een beet of een lik van een hond, kat, vos of aap in het buitenland die met rabiës is besmet. Zonder tijdige behandeling verloopt hondsdolheid meestal dodelijk.
Regio’s in de directe omgeving waar nog hondsdolheid heerst zijn Oost-Europa en Noord-Afrika. Om mens en dier te beschermen tegen deze dierziekte gelden strenge eisen bij het importeren van (huis)dieren uit het buitenland. Het rabiësvirus kan ook op vakanties worden opgelopen door dieren die bijten, krabben of zelfs likken aan een hand waar een wondje op zit. Om reizigers hiervan bewust te maken roept de NVWA op om voorzichtig te zijn. De tips voor reizigers staan in de NVWA-flyer ‘Ken je Grenzen, pas op voor hondsdolheid (Adobe Acrobat Document, 2078 kB)’.
Bron: NVWA