Weer 48 kaaimannen gestorven tijdens vlucht naar Nederland

14-12-2013 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op donderdag 12 december een zending van 200 kaaimannen en 3 slangen onderschept. De dieren waren vanuit Guyana opweg naar de Oekraïne om daar door handelaren verkocht te worden.
De slangen en kaaimannen hadden anderhalf uur in de kou gestaan en waren niet volgens de internationale luchtvaartregels verpakt. 48 kaaimannen hebben de reis niet overleefd. De 3 slangen en 14 andere kaaimannen zijn er zeer slecht aan toe en gaan waarschijnlijk ook dood.
Op 29 november 2013 onderschepte de NVWA ook al een zending kaaimannen uit Guyana. Deze dieren waren bestemd voor een handelaar in Nederland. De kaaimannen werden vervoerd in kisten waar niet genoeg ventilatiegaten in zaten. In een aantal kisten zaten tot wel 50 dieren in één compartiment, terwijl er slechts 3 in mogen zitten. Van deze 444 kaaimannen hebben er 318 de reis niet overleefd. 5 kaaimannen zijn de volgende dag doodgegaan.
De nog levende dieren zijn naar een opslaghouder van de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken gebracht. Tegen de luchtvaartmaatschappijen is Proces Verbaal opgemaakt wegens dierkwelling en overtreding van de internationale luchtvaartregels voor het vervoeren van levende dieren (IATA). Tegen de vervoerder van de kaaimannen die opweg waren naar de Oekraïne is ook PV opgemaakt wegens overtreding van de Flora- en faunawet omdat er geen geldige CITES vergunning was.
Vogelsmokkelaar
Op dinsdag 10 december heeft de douane op Schiphol een man aangehouden die 6 picoletten (Surinaamse zangvogels) het land in probeerde te smokkelen. De man had de vogels in kleine doosjes verstopt. Om de doosjes op cadeautjes te laten lijken waren ze verpakt in cadeaupapier mét een strik. Ook tegen deze man is Proces Verbaal opgemaakt.
Bron: Rijksoverheid