NVWA geeft slachthuis opdracht vlees van de markt te halen

06-02-2014 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft het slachthuis in de provincie Gelderland opdracht gegeven alle partijen vlees die het bedrijf tussen 1 januari 2012 tot en met 23 januari 2014 heeft geproduceerd van de markt te halen.
De reden van deze terughaalactie is dat het bedrijf de herkomst van het door het bedrijf verwerkte runder- paarden- geiten- en schapenvlees niet duidelijk kan maken aan de NVWA.
De NVWA had het slachthuis tot maandag 3 februari de tijd gegeven om te laten zien hoe het zijn administratie op orde kon brengen en duidelijkheid kon verschaffen over de herkomst van geleverde partijen vlees. Vervolgens heeft het bedrijf op 3 februari zelf besloten een gedeelte van het geproduceerde vlees terug te halen. Na bestudering van de aangeleverde gegevens van het bedrijf heeft de NVWA op donderdag 6 februari besloten dat het bedrijf deze recall uit moet breiden tot alle afgeleverde partijen vlees. De verantwoordelijkheid voor deze recall ligt bij het bedrijf. De NVWA zal er op toezien dat de recall correct wordt uitgevoerd.
Volksgezondheid
Vanwege de onduidelijke herkomst van de partijen vlees kan de voedselveiligheid niet worden gegarandeerd. Daarom is de NVWA op grond van de algemene levensmiddelenverordening genoodzaakt het product als niet geschikt voor humane consumptie of diervoeder aan te merken. Op dit moment zijn er nog geen concrete aanwijzingen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid. Dit wordt wel onderzocht.
Omdat de terughaalactie een periode van 2 jaar bestrijkt is een groot deel van het vlees waarschijnlijk al geconsumeerd. Het bedrijf moet met deze terughaalactie de partijen vlees die nog in omloop zijn van de markt halen. Het bedrijf heeft de afgelopen 2 jaar circa 28.000 ton vlees verhandeld.
Bron: NVWA