Intratuin stopt met verkoop van glyfosaatmiddelen

12-05-2014 - Intratuin maakt alle onkruidbestrijdingsmiddelen met de stof glyfosaat per direct onbestelbaar voor haar winkels. (Milieu)organisaties zetten al langere tijd vraagtekens bij de effecten van glyfosaathoudende middelen op de gezondheid van mens en milieu en pleiten voor een verbod op de middelen.
Hoewel de middelen voldoen aan alle wettelijke bepalingen, werkt Intratuin al enige tijd achter de schermen aan ecologische alternatieven op het schap. Nu de tuincentrumketen een volwaardig pakket aan alternatieven in haar winkels heeft staan, neemt zij afscheid van alle 22 glysofaathoudende middelen. Alle Intratuin winkels krijgen tot en met 1 september 2014 de mogelijkheid om de producten uit te verkopen. De meest herkenbare merken voor de consument zijn RoundUp, Bayer Clear-up en Pokon STOP.
Volgens gecertificeerde testorganisaties die onder controle staan van overheidinstanties, is glyfosaat bij correct gebruik ongevaarlijk voor mens, dier en milieu. Intratuin zette daarom vorig jaar al in op het stimuleren van bewust en zorgvuldig gebruik door de consument, in combinatie met maatregelen door leveranciers en andere partijen als Tuinbranche Nederland. Zo startte de retailer onder andere met de campagne ‘bestrijding volgens het boekje’ en volgde winkelpersoneel een verplichte opleiding om klanten zo goed mogelijk te wijzen op het juist toepassen van bestrijdingsmiddelen.
“Door glyfosaatmiddelen onbestelbaar te maken, gaat Intratuin als marktleider in haar beleid over bestrijdingsmiddelen verder dan de Europese wet- en regelgeving van haar vraagt, aldus Menno Wielinga, algemeen directeur Intratuin Nederland. “Wij nemen onze rol in de zorg voor het milieu serieus. Zo hebben wij vorig voorjaar reeds drie producten met neonicotinoïden gesaneerd, vooruitlopend op eventuele maatregelen van de Nederlandse overheid. De algemene discussie over de verkoop van bestrijdingsmiddelen en in het bijzonder de producten die in relatie worden gebracht met de bijensterfte vragen namelijk een antwoord van ons als retailer.”
Glyfosaatmiddelen kunnen worden toegepast voor gazonvernieuwing, voor het zaaien of planten, tussen de planten of bloemenrijen of op onverhard terrein. Het middel dringt via de bladeren in het groeiende onkruid en wordt via de sapstroom tot in de verste wortelpunten verspreid. Ook lastige wortelonkruiden zoals kweek, brandnetels en distel worden bestreden zonder dat ze teruggroeien.
Bron: Intratuin