Onderzoek: meer ziektes bij rashonden dan bij bastaards

28-05-2014 - Bij veel hondenrassen komen meer erfelijke aandoeningen voor dan bij kruisingen, ook wel bastaards of vuilnisbakkenras genoemd. Dat blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft laten uitvoeren door de Universiteit Utrecht en dat zij 27 mei 2014 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Zo hebben labradors vaker last van aandoeningen aan ellebogen en heupen dan bastaards en is de leeftijd waar op gewrichtsproblemen optreden bij de Chihuahua en Franse Bulldog lager dan bij kruisingen. Op dit type aandoeningen wil de staatssecretaris meer rashonden en raskatten laten onderzoeken, bijvoorbeeld de Hollandse Herder en de Berner Sennenhond. Verder worden betrokken rasverenigingen en fokkers aangesproken op hun rol en verantwoordelijkheid in de aanpak van deze erfelijke aandoeningen. Ook moeten consumenten weten waar op te letten bij de aanschaf van een huisdier van een bepaald ras.
Welzijn huisdieren
Staatssecretaris Dijksma: 'Het mag niet zo zijn dat het fokken op uiterlijke kenmerken leidt tot dierenleed. Het welzijn van huisdieren staat wat mij betreft voorop. Fokkers hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid, maar ook de koper van een hond of kat speelt hierin een rol'.
Schadelijke raskenmerken
In het eerste rapport over het onderzoek ‘Incidentie van schadelijke raskenmerken en erfelijke gebreken bij populaties van gezelschapsdieren’ van de Universiteit Utrecht blijkt dat bij de Chihuahua knieproblemen (met name ontwrichting van de knieschijf), geboorteproblemen (door obstructie of weeënzwakte) en een te lage bloedsuikerspiegel bij pups meer voorkomen dan bij bastaards. Problemen aan voorste luchtwegen, oren, wervelkolom, ogen en geboorteproblemen komen meer voor bij de Franse Bulldog dan bij kruisingen. De Labrador Retrievers hebben meer last van elleboogdysplasie en heupdysplasie dan gemixte honden. Bij Perzische katten komen problemen aan de nieren, huid en ogen meer voor dan bij de gewone huiskat. Hiervan zijn de aandoeningen aan de ogen het belangrijkst.
Verantwoordelijkheid fokker en consument
In overleg met Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren en de overkoepelende organisaties van honden- en kattenfokkers worden de resultaten van dit onderzoek onder de aandacht van de consument gebracht. Dijksma wil dat fokkers zich nog meer organiseren en ook bijdragen aan het oplossen van erfelijke aandoeningen bij rashonden. De Raad van Beheer, de koepelorganisatie voor de rashonden met stamboom, werkt al samen met diverse betrokken partijen uit de gezelschapsdierensector aan de opzet van een gezamenlijk projectplan om te komen tot gezonde en socialere honden in Nederland. De staatssecretaris noemt het invoeren van een keurmerk en DNA-test een ‘eerste stap in de goede richting’.
Vervolgonderzoek
Het vervolgonderzoek richt zich op de hondenrassen Cavalier King Charles Spaniël, de Berner Sennenhond en de Hollandse Herder en op het kattenras de Maine Coon. De resultaten worden medio 2015 verwacht.
Bron: Rijksoverheid