Winkels worden gecontroleerd op verkoop verboden bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen die het bestanddeel neonicotinoïden bevatten mogen niet gebruikt worden door consumenten.
Toepassing van deze middelen kan mogelijk schadelijk zijn voor bijen. De komende periode kijken inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of de 11 middelen waarvan de toelating is vervallen uit de schappen zijn gehaald bij tuincentra en bouwmarkten. Uit deze inspecties moet blijken of de oude voorraden zijn opgeruimd en niet meer worden verkocht in deze winkels.
Controles toeleveranciers
De inspecties volgen op controles die eerder dit jaar bij toeleveranciers zijn gedaan. Bij deze zogeheten toelatinghouders was het beeld gunstig. De handel in de verboden middelen was stopgezet en ook bleek dat ze actie hadden ondernomen om de aanwezige voorraden uit de handelskanalen terug te halen.
Verbod
De Europese Commissie beperkte op 24 mei 2013 het gebruik van de neonicotinoïden imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin. Het verbod werd in september 2013 overgenomen door de Nederlandse instelling College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) die over de goedkeuring van gewasbeschermingsmiddelen gaat. Particulier gebruik van deze middelen met neonicotinoïden werd daardoor verboden. Professionele gebruikers, zoals gemeenten en agrariërs, mogen ook alleen nog een beperkt aantal middelen met deze stof gebruiken onder strenge voorwaarden.
11 vervallen toelatingen
Pokon Plantstick (op basis van imidacloprid)
Axoris Quick Gran ( op basis van thiamethoxam)
Axoris Quick Liquid (op basis van thiamethoxam)
Axoris Quick Spray (op basis van thiamethoxam)
Axoris Quick Stick (op basis van thiamethoxam) 
Cruiser 350 FS (op basis van thiamethoxam)
Provado Garden (op basis van imidacloprid)
Admire N (op basis van imidacloprid)
Admire N Pin (op basis van imidacloprid)
Gazon Insect (op basis van imidacloprid)
Poncho Rood (op basis van clothianidin)