NVWA treedt op tegen illegale thuisopvang van zeehonden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag op verschillende locaties in het noorden van het land inspecties verricht bij particulieren die er van worden verdacht zeehonden op te vangen zonder de benodigde vergunning.
Hierbij zijn bij 1 particulier 2 zeehonden aangetroffen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. De zeehonden worden voor verzorging en herstel ondergebracht bij de zeehondencrèche in Pieterburen.
Zeehonden zijn wilde dieren. Daarom hebben zieke zeehonden die worden opgevangen voldoende ruimte en specialistische (medische) verzorging nodig. Daarom mogen zeehonden alleen gehouden worden in professionele opvangcentra met een ontheffing van de overheid. In Nederland zijn dit Ecomare, een opvanglocatie in Stellendam en de zeehondencrèche in Pieterburen met een dependance in Oostvoorne. Mensen die zien dat op andere locaties in Nederland zeehonden worden gehouden kunnen dit melden bij de NVWA.
Aanleiding voor het onderzoek naar illegale opvang van zeehonden zijn meldingen van mensen die op Terschelling en Ameland zeehonden hebben overgedragen aan zogenoemde EHBZ’ers (Eerste Hulp Bij Zeehondenopvang) die vervolgens niet naar een officiële opvang zijn overgebracht. Ook worden er de afgelopen maanden aanzienlijk minder zieke zeehonden aangeboden bij professionele opvangcentra.
Tijdens het onderzoek heeft de NVWA in juni van dit jaar 2 zeehonden aangetroffen bij een particulier die de zeehonden in zijn schuur verzorgde. Deze zeehonden zijn in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor verzorging en herstel naar de zeehondencrèche in Pieterburen overgebracht. In augustus heeft de NVWA proces-verbaal opgemaakt tegen een man die 2 zeehonden heeft opgehaald bij de boot van Terschelling, maar die deze dieren vervolgens niet naar een professioneel opvangcentrum heeft gebracht.
Het proces-verbaal zal worden ingediend bij het Functioneel Parket van het Openbaar ministerie.