Veehandelaren betrapt op illegaal verzamelen van kalveren

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben  deze week proces-verbaal opgemaakt tegen enkele veehandelaren en verzamelcentra in Overijssel en Gelderland voor het illegaal verzamelen van kalveren. Dat mag niet volgens de Regeling preventie.
Die is bedoeld om te voorkomen dat er besmettelijke dierziekten in Nederland worden verspreid. De partij kalveren (circa 250 stuks) blijft 21 dagen onder (veterinair) toezicht gestald. 
 
De vervoerders voerden kalveren aan op verzamelcentra zonder dat ze daarvan melding deden in het identificatie- en registratiesysteem. Ook werd een deel van de kalveren illegaal voorverzameld op een veehouderijbedrijf, waarbij niet werd voldaan aan de minimale verblijfsperiode van 21 dagen.
 
Kalveren mogen voorafgaand aan vervoer naar een kalvermesterij alleen worden verzameld op een erkend verzamelcentrum. Doorvervoer van vee naar een tweede verzamelcentrum - de zogenoemde tweede verzamelslag- mag niet. Als dieren niet worden aangemeld bij het identificatie- en registratiesysteem en als illegaal wordt voorverzameld, kan bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte niet doeltreffend een traceringonderzoek worden ingesteld naar een ziektebron en contacten.
Bron: NVWA