NVWA treft illegale tong en illegale netten aan

Visserijinspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag 11 en vrijdag 13 maart proces-verbaal opgemaakt tegen beroepsvissers. Een Deense beroepsvisser probeerde een partij vis buiten de boeken te houden, terwijl een Nederlandse beroepsvisser illegale staand want netten had uitgezet in het Markermeer. 
 
De Deense beroepsvisser wilde vrijdag 13 maart in IJmuiden 300 kilo tong illegaal verkopen. Volgens het vangstregistratiesysteem had de visser 400 kilo tong gevangen. In werkelijkheid bleek dat 700 kilo te zijn. De man had 300 kilo vis naar een plek buiten de visafslag gebracht. De NVWA-inspecteurs hebben deze partij tong in beslag genomen.
 
Hoge boete
Na overleg met een officier van justitie van het Functioneel Parket heeft de Deen direct een boete van 8.000 euro gekregen. Die heeft de visser inmiddels volledig betaald.
 
Illegale netten
Op woensdag 11 maart troffen visserijinspecteurs van de NVWA drie illegale staand want netten aan op het Markermeer. De netten waren niet voorzien van een geldig merkje, terwijl dat wel verplicht is. Bovendien hadden 2 netten kleinere mazen dan toegestaan en waren er geen verplichte maatregelen genomen om te voorkomen dat vogels verstrikt raken in de netten. 
 De NVWA-inspecteurs ontdekten de illegale netten in de omgeving van Lelystad. Ze waren bevestigd aan 3 netten met een geldig merkje. Zo'n merkje is geregistreerd en geeft aan welk bedrijf de eigenaar is. De NVWA heeft in overleg met het Functioneel Parket alle netten in beslag genomen en maakt proces-verbaal op tegen de beroepsvisser. Een officier van justitie beslist hoe de zaak verder wordt afgehandeld.
 
Recidivist
Vorig jaar augustus nam de NVWA 5 schietfuiken van hetzelfde visserijbedrijf in beslag, nadat visserijinspecteurs ze aantroffen in een deel van het Markermeer waar niet met deze fuiken gevist mag worden. Daarvoor heeft de beroepsvisser een boete van 1.700 euro gekregen.
Bron: NVWA