NVWA doorzoekt bedrijf in onderzoek naar valse paardenpaspoorten

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft in samenwerking met andere opsporingsdiensten een bedrijf in Noord Limburg doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar het vervalsen van paardenpaspoorten en het gebruik van vervalste paardenpaspoorten.
De NVWA-IOD heeft behalve op administratie ook beslag gelegd op een woning, voertuigen en bankrekeningen, omdat misdaad niet mag lonen.
 
Een paard moet voorzien zijn van een chip en een daarbij horend paardenpaspoort. In het paspoort moet een medicijnverklaring zitten, waaruit kan worden opgemaakt of het paard geschikt is voor humane consumptie. Paarden die zijn behandeld met diergeneesmiddelen zijn vaak niet geschikt voor humane consumptie. Door de chip en het paspoort zijn te allen tijde de identiteit en de geschiedenis van het paard bekend en wordt voorkomen dat er (restanten van) diergeneesmiddelen in de menselijke voedselketen terecht kunnen komen.
Het bedrijf en de eigenaar worden verdacht van valsheid in geschrifte en het in strijd met de regelgeving handelen in en vervoeren van tientallen paarden zonder geldig paspoort. Het vermoeden is dat de eigenaar van het bedrijf op markten paarden koopt die niet geschikt zouden zijn voor humane consumptie. De verdachte zou het paspoort vervolgens zo aanpassen dat op het papier lijkt of ze hiervoor wel geschikt zijn. De dieren zouden vervolgens worden geƫxporteerd en verkocht.
Ondermijning vertrouwen in voedsel
Het vervalsen van paardenpaspoorten en de handel in paarden met vervalste paardenpaspoorten is ernstig, omdat het de voedselveiligheid in gevaar kan brengen. Daarnaast werkt die handel concurrentievervalsend. Voor een paard geschikt voor humane consumptie wordt meer geld betaald dan paarden die hiervoor niet geschikt zijn.
Rechtshulpverzoek
Behalve doorzoekingen in dit onderzoek, heeft de NVWA-IOD ook rechtsbijstand verleend in een door Eurojust gecoƶrdineerd onderzoek van de Franse autoriteiten naar paarden die niet geschikt zouden zijn voor humane consumptie, maar die toch in de voedselketen terecht zijn gekomen.
De NVWA doorzocht in het kader van rechtshulp in totaal 15 panden verspreid over Nederland. Drie verdachten zijn aangehouden. De Franse autoriteiten hebben om hun overlevering gevraagd. Bij de acties zijn in totaal 77 rechercheurs van de NVWA-IOD en 23 inspecteurs uit de toezichtdivisie ingezet.
Bron: Openbaar Ministerie