Verbod op babypijltjes en Romeinse kaarsen

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu (IenM) verbiedt de verkoop van babypijltjes en Romeinse kaarsen aan particulieren. Dit vuurwerk veroorzaakt elke jaarwisseling letsel, vooral aan ogen.
Met het verbod wil Mansveld het aantal slachtoffers door vuurwerkongevallen verminderen.
 
De jaarwisseling moet voor iedereen een feest zijn, aldus de staatssecretaris: ,,Oud en Nieuw moet je doorbrengen met familie en vrienden, niet op de Spoedeisende Hulp omdat je gewond bent geraakt door vuurwerk.’’ Het verbod zal nog voor komend Oudjaar van kracht zijn.
 
Uit een onderzoek van Veiligheid.nl komt naar voren dat onder meer Romeinse kaarsen en babypijltjes vaak oogletsel veroorzaken. De vuurwerkbranche erkent dat dit vuurwerk door oneigenlijk gebruik vaak voor verwondingen zorgt. Winkeliers besloot daarom eind vorig jaar op eigen initiatief geen babypijltjes meer te verkopen.
 
De staatssecretaris laat de komende jaren onderzoeken welk vuurwerk, naast babypijltjes en Romeinse kaarsen, welke verwondingen veroorzaakt. Als de onderzoeksresultaten daartoe aanleiding geven, overweegt zij maatregelen te nemen om het aantal slachtoffers terug te dringen.
 
Ook blijft de overheid de komende jaren samen met de vuurwerkbranche het dragen van veiligheidsbrillen bij het afsteken van vuurwerk promoten.
Bron: Rijksoverheid