Wereldwijde actie tegen voedselverspilling en voedselverlies

Een derde van het eten dat we produceren wordt nooit opgegeten. Om hier verandering in te brengen slaan overheden, wetenschappers en bedrijven wereldwijd de handen ineen.
Dit doen zij op de internationale conferentie NO MORE FOOD TO WASTE, Global action to stop food waste and food losses, in het World Forum in Den Haag (16 t/m 19 juni). 
 
Staatssecretaris Sharon Dijksma, en voorzitter van de conferentie: ‘Dat een derde van ons voedsel niet op ons bord terecht komt is extra wrang als we bedenken dat iedere nacht nog miljoenen mensen met honger gaan slapen. We moeten nu wereldwijd actie ondernemen omdat land, zoet water en energie steeds schaarser worden door een groeiende wereldbevolking.’
 
Er zijn al veel losse, afzonderlijke initiatieven op dit terrein. Nederland heeft  het op zich genomen om met deze conferentie de weg vrij te maken voor oplossingen op mondiaal niveau voor de gehele voedselketen: van de boer tot de consument.
 
Voedselverlies gebeurt aan het begin van de keten en is vaak het gevolg van gebrekkige oogstmethodes, verpakkingen, transport en opslag. Investeren in nieuwe technologie en het verbeteren van voorzieningen is hard nodig. Maar dat effect blijft beperkt als aan het einde van de keten supermarkten, restaurants, cateraars en consumenten voedsel blijven verspillen. Bedrijven, overheden, wetenschappers slaan nu de handen ineen om de gehele voedselketen te versterken, zodat we het voedsel dat we oogsten ook werkelijk eten.
 
Meer dan 805 miljoen mensen lijden dagelijks aan honger.  Wereldwijd lijden twee miljard mensen aan ‘verborgen honger’ (tekort aan voedzame stoffen). Tegelijkertijd groeit de wereldbevolking tot 9 miljard mensen in 2050. Naar verwachting is 60% meer voedsel nodig.
 
Ruim 400 deelnemers uit 55 landen zijn op de conferentie om voedselverlies en –verspilling een halt toe te roepen. Onder de deelnemers zijn overheden (waaronder 17 ministers), bedrijven (waaronder Nestle, DSM, Ahold), wetenschappers en civil society.
 
De conferentie wordt georganiseerd door de Nederlandse regering, in samenwerking met de regering van Vietnam, de Food and Argiculture Organisation van de Verenigde Naties (FAO), de United Nations Enviroment Programme (UNEP) en de African Union Commission (AUC).
 
Het programma is te vinden op www.nomorefoodtowaste.nl en te volgen via Twitter: @nofood2waste of gebruik hashtag #nofood2waste
Bron: Ministerie van EZ